Kerkdienst: Het heelal zingt ons toe

Kerkdienst: Het heelal zingt ons toe
Datum 18 november 2018
Tijd 10:00 - 11:00 uur
Locatie Remonstrantse kerk Oosterbeek
Entree
gratis, vrijwillige bijdrage

Het mysterie van het heelal boeit mensen al zo lang als ze bestaan. Wie zijn wij, te midden van die grote leegte? Is die leegte wel zo leeg? Misschien woont God er wel. Het mysterieuze noopt tot onderzoek, maar wat betekent dat voor het mysterie? En voor ons als mens? Soms leidt onderzoek naar het heelal tot indrukwekkende kunst. Zo’n indrukwekkend kunstwerk was deze zomer te zien in de Berlijnse St. Elisabethkirche. De nieuwsgierigheid naar het heelal is ook de inspiratiebron voor Science Fiction films en series, zoals bijvoorbeeld Startrek. In Startrek speelt wetenschap een grote rol, maar de film heeft tegelijkertijd iets Bijbels, met een belofte voor een betere wereld en een cultus rond charismatische personen. Die betere wereld is overigens hard werken, waarin allerlei ethische dilemma’s de revue passeren. Wetenschap, wijsheid en geloof liggen niet zelden heel dicht bij elkaar: Als drijfveren om het mysterie van het leven te ontdekken, als bronnen van verwondering en als appel om wijs om te gaan met wat ons gegeven is. Laat je deze zondag meenemen door het mysterie van het heelal!

Kunst: AIS3

Het kunstwerk in de Berlijnse St. Elisabethkirche is een ‘artist’s impression’ van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het Neutrino-Observatorium IceCube op Antarctica. Wetenschappers zijn erin geslaagd Neutrino’s uit de ruimte aan te tonen en hun herkomst te identificeren. De kunstenaar Tim Otto Roth heeft deze neutrino’s en hun licht en geluid in samenwerking met de astro-wetenschapper Christian Spiering vertaald naar meditatieve kunst. Informatie is te vinden op:

Kunstwerk: http://www.imachination.net/ais3/

Wetenschappelijke installatie: https://icecube.wisc.edu/about/overview

Startrek Discovery

De nieuwste Startrek serie ‘Discovery’ is te volgen op Netflix. Hoofdpersonage is Michael Burnham, een dissidente, die een sterk ethisch appel ervaart om een mogelijke oorlog te voorkomen. De officiële trailer is op YouTube te zien, Nederlands ondertiteld.

Officiële trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LoYGbDpk2Zs

Agenda