23 juli 2017

HOUVAST Op zoek naar zingeving en verbondenheid

Geschreven door AnnaElise

Jaarthema 2017-2018: Houvast.    Aan de vraagzijde van het bestaan

 

In het activiteitenjaar 2017-2018 is het landelijke thema van de remonstranten Houvast. Aan de vraagzijde van het bestaan. Ook de remonstrantse gemeente Oosterbeek e.o. sluit in haar activiteiten op dat thema aan.

Veel mensen zijn op zoek naar houvast in het leven. Wij zijn op zoek naar ankerpunten die warmte en geborgenheid bieden. Die zoektocht naar zingeving en verbondenheid noemen we spiritualiteit.

Kenmerkend voor de remonstranten is dat iedereen die zoektocht op zijn of haar eigen wijze mag maken, met een eigen kleur en een eigen klank. Er is niet één leer of wijsheid die voor iedereen hetzelfde is. Geloven in het leven, vertrouwen hebben in het bestaan is iets heel persoonlijks. Iedere mens is uniek, dus iedere mens mag ook zijn eigen zoektocht naar houvast maken.

Rond het jaarthema ‘Houvast. De vraagkant van het bestaan’ zijn er in het najaar drie avondlezingen. Deze vinden plaats in de Remonstrantse kerk van 20.00 tot 22.00 uur.

  • Op donderdag 19 oktober 2017 wordt de reeks geopend door dr. Koen Holtzapffel. Hij is theoloog en remonstrants predikant in Rotterdam en hij schreef een boek rond het nieuwe jaarthema van de remonstranten, dat na de zomer van 2017 zal verschijnen. In dat boek verkent hij ons zoeken naar houvast in het leven, in de vragen die wij stellen naar zingeving en verbondenheid.
  • Op donderdag 16 november 2017 spreekt prof. dr. Frans Maas over ‘Zinverlies is geen ramp. Getuigen uit de mystiek’. Frans Maas is emeritus hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over christelijke spiritualiteit en mystiek. Aan de hand van de lessen van grote mystici uit de christelijke traditie zal hij zich afvragen hoe ernstig het is wanneer wij een crisis in de zingeving doormaken.
  • Op donderdag 14 december 2017 sluit prof. dr. Peter Nissen de reeks af. Hij is een van onze twee predikanten en hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij zal ons zoeken naar zin, samenhang en betekenis verkennen onder de titel ‘Zin zoeken, zin geven, zin ontvangen.’

Ook drie films die aansluiten bij het jaarthema. Deze worden vertoond in het Filmhuis in Oosterbeek, Weverstraat 85, aanvang 20.00 uur.

  • 12 september: The Dark Horse (Nieuw Zeeland, 2014) is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Genesis Potini, een schaakgenie met een bipolaire stoornis. Hij komt vanuit een psychiatrische kliniek bij zijn broer wonen. Hij ziet hoe slecht de jongeren in de buurt terecht komen en probeert ze met het schaakspel op het rechte pad te krijgen.
  • 10 oktober: Le Tout Nouveau Testament is een komische film uit 2015 van de Belgische regisseur Jaco van Dormael. God bestuurt de wereld van achter zijn computer in Brussel. Zijn tienjarige dochter Ea verveelt zich en hackt zijn computer. Haar vader moet de straat op om de problemen te herstellen. Ondertussen bedenkt Ea en nieuw testament met nieuwe apostelen.
  • 14 november: A Separation (Iran, 2011) vertelt de dramatische geschiedenis van het gezin van Nadar, Simin en hun dochter Termeh. Simin wil met haar gezin elders een nieuw leven opbouwen, maar haar man Nadar wil zijn zieke vader niet alleen achterlaten.

Maar we willen elkaar ook niet in de steek laten. We willen elkaar tot steun zijn. En dat doen remonstranten onder het motto van ‘vrij en verdraagzaam christendom’. Er wordt niemand iets opgelegd, je wordt niet gedwongen dit of dat te geloven. Maar tegelijk denken we dat geloven ook niet vrijblijvend is. Geloven schept verbondenheid. Daarom zoeken we elkaar op. Dat doen we in kerkdiensten op zondagmorgen (10 uur), maar ook in gesprekskringen, in lezingen en lunchbijeenkomsten, in filmavonden en concerten. Want soms kan een bijbeltekst je houvast geven, soms ook een gedicht of een film, soms een gedachte of een schilderij.

Behalve de films (in het Filmhuis Oosterbeek), vinden alle andere activiteiten plaats in de Remonstrantse Kerk, Wilhelminastraat 10 te Oosterbeek. In het kerkgebouw zelf is altijd een kleine expositie met werk van een beeldend kunstenaar uit de regio te bewonderen.

Je kunt nieuws of wijzigingen vinden op de website . Ook op de Facebookpagina van de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek vind je actuele informatie.

 

 

Plaats een reactie

Gerelateerd