20 december 2018

Voorjaarsprogramma in het teken van verdraagzaamheid

Geschreven door Raymond Pichon

In 2019 is het dan echt zover: de Remonstranten bestaan vierhonderd jaar. In de loop van het jaar vinden landelijk allerlei activiteiten plaats in dit kader. Ze zijn te vinden op www.remonstranten.nl Het jubileumjaar wordt geopend op zondag 3 maart met een dankdienst in de Arminiuskerk in Rotterdam. Een speciaal voor deze dienst gecomponeerde jubileumcantate van Willem van Twillert is er te horen.

Ook in Oosterbeek wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum. Op donderdag 4 april houden de Parkstraatgemeente in Arnhem en de Remonstranten Oosterbeek een vertelvoorstelling over ‘rekkelijkheid’, een antiek woord voor vrijzinnigheid. Op donderdag 23 mei is in de Remonstrantse kerk in Oosterbeek een avond over verdraagzaamheid, een van de kernwaarden van de Remonstranten.

De lezingenreeks dit voorjaar gaat over passiemuziek en het lijdensverhaal van Jezus. De avonden worden geleid door ds. Peter Nissen, die ook hoogleraar oecumenica is aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook de films behandelen typisch remonstrantse thema’s als geloof en ongeloof (l’Apparition), de grenzen van verdraagzaamheid (Disobedience) en vragen rond leven en dood vanuit een religieus perspectief (The Children Act). Mensenrechten komen aan bod in Layla M.

Andersdenkenden
Omdat Remonstranten altijd open staan voor andersdenkenden en op zoek gaan naar overeenkomsten, is er een lunchbijeenkomst over religies in Syrië. Remonstrant Michiel Moerdijk ontdekte op een reis door Syrië dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen oosterse en westerse christelijke kerken. De zestiende-eeuwse jurist, kunstenaar, theoloog en filosoof DirckVolckertsz. Coornert is een van Nederlands belangrijkste pleitbezorgers van verdraagzaamheid. Remonstrant Henk Horsman zal over hem komen vertellen.

Een nieuwe en populaire activiteit van de Remonstranten Oosterbeek is het Meditatief Moment. In het voorjaar is er op elke eerste donderdagavond van de maand weer een. Schrijfster Rosita Steenbeek bespreekt compassie tijdens de lekenpreek in de Remonstrantse kerk. Leidraad van haar preek is het motto van haar essay voor de maand van de spiritualiteit: heb uw vijanden lief. Het thema komt ook terug in haar nieuwste roman Wie is mijn naaste? Daarvoor reisde ze naar vluchtelingenkampen op Lampedusa, Sicilië en Libanon.

Dan is er nog een kerkdienst met de vrouwenschola VocesCaelestes uit Nijmegen, op 7 april. Het koor heeft in de Remonstrantse kerk haar eerste cd opgenomen. Als dank zingt de vrouwenschola tijdens de dienst enkele Gregoriaanse gezangen.

In de Agenda vind je een actueel overzicht van de activiteiten van dit voorjaar. Hier onder alle activiteiten. Kijk voor aanvangstijden en wijzigingen altijd even in de agenda!

AGENDA

Donderdag 3 januari  Meditatief moment

Vrijdag 11 januari  Lunchbijeenkomst met Michiel Moerdijk over religies in Syrië

Donderdag 31 januari  Met Passie op weg naar Pasen I (lezing en muziek)

Donderdag 7 februari  Meditatief moment

Zondag 10 februari  Filmkring: L’Apparition

Donderdag 21 februari  Met Passie op weg naar Pasen II

Zondag 3 maart  Dankdienst in Rotterdam

Donderdag 7 maart  Meditatief moment

Zondag 10 maart  Filmkring: Disobedience

Vrijdag 22 maart  Lunchbijeenkomst met Henk Horsman over Coornhert

Zondag 24 maart  Lekenpreek door Rosita Steenbeek

Donderdag 28 maart  Met Passie op weg naar Pasen III

Donderdag 4 april  Vertelvoorstelling ‘Zit er nog rek in?’ (met Parkstraatgemeente Arnhem)

Zondag 7 april  Kerkdienst met gregoriaanse schola Voces Caelestes

Dinsdag 9 april  Filmkring: The Children Act

Donderdag 11 april  Meditatief moment

Donderdag 2 mei  Meditatief moment

Dinsdag 14 mei  Filmkring: Layla M.

Donderdag 23 mei  Avond over Remonstrantse Artikelen: Verdraagzaamheid: Annemarieke van der Woude en gastspreker

Donderdag 6 juni  Meditatief moment

Vrijdag 14 juni  Lunchbijeenkomst met Miriam Guensberg over haar nieuwe boek ‘Vrachtbrief’

Plaats een reactie

Gerelateerd