Onderweg in de lockdown
Geschreven door Arriën KruytHet Joodse volk was onder leiding van Mozes veertig jaar onderweg uit het ballingshuis van Egypte naar het beloofde land. Het Joodse volk leed honger en dorst en twijfelde aan de leiding van Mozes en aan de sturing van God. Het Joodse volk verlangde terug naar de vleespotten van Egypte.
Het Nederlandse volk komt uit een vrij land van melk en honing en is nu ruim een jaar onderweg in het coronatijdperk. Het Nederlandse volk lijdt geen honger of dorst. Het Nederlandse volk blijft gewoon thuis, maar klaagt en steunt alsof alle plagen van Egypte over Nederland zijn heen gekomen. Het Nederlandse volk verlangt terug naar een tijdperk van onbekommerd genieten.
Prikken
Ik ben onderweg naar Barneveld geweest om mijn eerste prik tegen corona te halen. Het leek mij gepast om dat op de biblebelt te doen. Tot mijn verbazing belandde ik in een enorme hal met meer verzorgend personeel dan te prikken personen. Tot twee keer toe werd mijn identiteit gecontroleerd.
Hoe erg zou het zijn als iemand anders zou zijn geprikt? Hierin is Nederland verkeerd onderweg. De staat vertrouwt in toenemende mate zijn eigen burgers niet meer. Daar ging het ook over in de toeslagenaffaire. De slachtoffers daarvan zijn nog steeds onderweg naar genoegdoening.
Per pedes apostolorum
Dankzij corona heb ik wandelend veel mooie plekken in Nederland ontdekt. Een liefhebber van de jacht ben ik niet maar dankzij de behoefte aan jagen van de Oranjes heeft Nederland nu een prachtig Kroondomein. Daar ben ik met plezier drie keer naar onderweg geweest. Ik wandelde er met een medebestuurslid van IKV/PAX, die terecht opmerkte dat negentig procent van de Nederlandse bevolking er waarschijnlijk nooit is geweest.
Dat brengt mij op PAX. Het is toch uniek dat de kerken een vredesorganisatie hebben opgericht, waarvoor talloze mensen op de wereld onderweg zijn om vrede en verzoening te brengen. Ik vind het een eer dat ik daar een hele kleine bijdrage aan mag leveren. Ik blijf nog wel even onderweg en als het kan aan de wandel. Per pedes apostolorum. Voor de niet-Latinisten onder ons: met de voeten van de apostelen. Die waren permanent onderweg. Te voet.