Kerkgebouw

 

Het kerkgebouw in Oosterbeek

De Remonstrantse kerk van Oosterbeek is gebouwd in 1907 in opdracht van het Fonds tot bevordering eener liberale protestantse Godsdienstprediking te Oosterbeek, de huidige eigenaar, door aannemer Wed. Van der Kracht naar ontwerp van de Oosterbeekse architect Jan van Burk. Omdat de kerk een goed voorbeeld is van de Overgangsarchitectuur en een redelijk gaaf voorbeeld van het werk van Van Burk, is het sinds 2001 een Rijksmonument. Wat het monument extra bijzonder maakt is dat het woonhuis met sierspant recht tegenover de kerk door dezelfde architect is ontworpen en dat de buurt om de kerk heen nog grotendeels intact is.

In 1914 kreeg de kerk een voorportaal en werd de toren verhoogd en voorzien van luidklokken en drie uurwerken. In 1932 volgt de eerste renovatie van het interieur. Ook komen er glas-in-lood ramen, die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 verloren gaan. Na de bouw van de naastgelegen pastorie in 1934 (verkocht in 2006), volgt in 1936/1937 de bouw van de consistorie tegen de achterkant van het kerkgebouw door aannemer De Geest en Van Roekel onder leiding van architect Van Embden.

Na herstel van de oorlogsschade (tot 1948) volgen kleinere aanpassingen in het interieur in 1951 (voorkamer), 1972 (modernisering interieur) en 1984 (entree en hal). In 1984 komt ook de luidklok van de Remonstrantse kerk in Arnhem naar Oosterbeek, als de gemeente daar haar kerk verkoopt. In 2010 is de kerk ingrijpend gerenoveerd en van binnen gemoderniseerd, met respect voor de sobere detaillering van het gebouw. De kerk is het centrum van een bloeiende Remonstrantse gemeente en diverse culturele activiteiten.

Ons kerkgebouw is te vinden aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek. U kunt eens een kerkdienst bezoeken (hiervoor vragen wij u zich vooraf aan te melden), of bezoek eens een lunch of meditatie.

U bent van harte welkom!