Kerkgebouw

Het kerkgebouw in Oosterbeek

De Remonstrantse kerk van Oosterbeek is gebouwd in 1907. Dit in opdracht van het Fonds tot bevordering eener liberale protestantse Godsdienstprediking te Oosterbeek, de huidige eigenaar. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van de Oosterbeekse architect Jan van Burk. Intussen is de kerk sinds 2001 een Rijksmonument. Wat het monument bovendien extra bijzonder maakt is dat het woonhuis recht tegenover de kerk door dezelfde architect is ontworpen.

In 1914 kreeg de kerk een voorportaal en werd de toren verhoogd en voorzien van luidklokken en drie uurwerken. Verder volgt in 1932 de eerste renovatie van het interieur. Daarnaast komen er glas-in-lood ramen, die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 verloren gaan. Na de bouw van de naastgelegen pastorie in 1934, welke inmiddels verkocht is, volgt in 1936/1937 de bouw van de consistorie tegen de achterkant van het kerkgebouw.

Nadat de oorlogsschade is hersteld volgen er kleinere aanpassingen in het interieur in 1951 (voorkamer), 1972 (modernisering interieur) en 1984 (entree en hal). In 1984 komt ook de luidklok van de Remonstrantse kerk in Arnhem naar Oosterbeek, als de gemeente daar haar kerk verkoopt. Later in 2010 is de kerk ingrijpend gerenoveerd en van binnen gemoderniseerd, met respect voor de sobere detaillering van het gebouw. De kerk is het centrum van een bloeiende Remonstrantse gemeente en diverse culturele activiteiten.

Het kerkgebouw is te vinden aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek. Je kunt een kerkdienst bezoeken, of bezoek eens een lunch of meditatie. We zijn een vrijzinnige, open en enthousiaste gemeenschap waarin iedereen welkom is.

Je bent van harte welkom!