Groene kerk

 

Sinds 2022 zijn wij een Groene Kerk. Groene Kerk is een landelijke beweging van kerken waar duurzaamheid, vergroenen en sociale rechtvaardigheid bij elkaar komen en leidend zijn. De groene kerk is een methode om na te denken over goed en recht doen omwille van onze naasten. Waarbij naast oog voor duurzaamheid ook zorg is voor de schepping. Groene kerk is een beweging, geen keurmerk. Het is dus een proces waarin we stap voor stap werken aan een groenere kerk, het is onze bijdrage aan een rechtvaardige samenleving. Elk jaar één duurzame stap.

Om de beweging meer kracht te geven laten we ons inspireren door de landelijke beweging van Groene Kerken en werken we nauw samen met de andere Groene Kerken in de gemeente Renkum.

Berichten uit de groene kerk

Een nieuw jaar: goede voornemens…..Welke voornemens maken wij dit jaar is een vraag die wij ons rond de jaarwisseling vaak stellen. Een dankbaar terrein is dat waar de Groene Kerk voor wil staan: recht doen omwille van onze naasten; een plek waar aandacht is voor duurzaamheid, vergroenen en sociale rechtvaardigheid. Daar zijn veel goede voornemens te maken.

De Kerkenraad heeft besloten om vanwege het feit dat wij Groene Kerk zijn een stap te zetten naar een ‘groener leven’ binnen onze kerkgemeenschap. Zij heeft in december de volgende punten voorgelegd aan de ALV en die heeft er mee ingestemd:

  1. We gebruiken (als de oude voorraad op is) alleen nog rietsuiker;
  2. We gebruiken geen chloor meer;
  3. We gebruiken alleen nog maar fair trade koffie en thee;
  4. We gebruiken geen water uit flessen meer, maar serveren kraanwater;
  5. Op de website komt een aparte pagina voor de ontwikkelingen met de Groene Kerk

Het lijken misschien kleine stapjes, maar als we ons bewust zijn van de impact die ook kleine stapjes hebben dan werken we toch toe naar een bewuster consumptiepatroon en een betere wereld voor hen die na ons komen. Misschien ook een idee om thuis mee aan de slag te gaan?

Streven naar een sabbatsleven

Het dagelijkse nieuws maakt ons soms radeloos: milieu, vluchtelingen, uithollen van de democratie: het lijken problemen die niet op te lossen zijn. Beter niet meer aan denken……of zoeken naar een manier waarop we ons kunnen verhouden tot de wereld om ons heen. 

De kerk is bij uitstek een plek voor mensen die zoekend zijn, vragen hebben over het leven of de dagelijkse gang van zaken. Hier kun je terecht met onzekerheden waar je in je eentje geen oplossing voor vindt. Neem bijvoorbeeld het milieu: in Nederland zijn inmiddels meer dan 500 kerken die zich hebben aangesloten bij de beweging die de Groene Kerken heet. Ook de kerken in de gemeente Renkum werken op dit onderwerp met elkaar samen. We vinden elkaar in het zoeken naar een oplossing voor milieuproblemen die spelen. Als kerken nemen we ieder jaar een nieuwe ‘groene stap’. Al die stapjes leiden uiteindelijk naar een maatschappij waarin we met respect omgaan met de wereld om ons heen. Ieder maakt daar een eigen afweging in, samen proberen we elkaar daarin te ondersteunen en te stimuleren. En als kerken dragen we dat graag uit.

Het thema dit jaar bij Groene Kerken Nederland is ‘Sabbatsleven’. “De Joodse rustdag is de sabbat. Sabbat is ook een werkwoord, dat veel betekenis heeft. Het gaat over stoppen, ophouden, rusten, vieren. Eén dag stoppen met je dagelijkse dingen. Stoppen, om je opnieuw te kunnen verbinden. Met God, je medeschepselen, de grond onder je voeten. En met jezelf. Samen de schepping vieren. Samen genieten van het goede”.  Zo omschrijft Carla Dik-Faber, projectleider van de Groene Kerken, de sabbat. Eén dag in de week om op zoek te gaan naar verbinding: niet altijd maar doorgaan, maar tijd nemen voor rust en bezinning. 

Sabbatsleven is veel meer dan één dag in de week pauzeren. Het is een levensinstelling. Het gaat over verbondenheid met onze omgeving en de cyclus van het leven en het nemen van de regie. Niet één dag in de week, maar alle dagen. Dat sabbatsleven is een mooi thema dat stemt tot nadenken en het maken van andere keuzes. Laten we daar mee aan de slag gaan.

Namens het Interkerkelijk Diaconaal Platform Renkum

Miriam Schröder

diaconie.platform@noodfondsrenkum.nl