Dienst 17 december, derde zondag van advent

Dienst 17 december, derde zondag van advent
Datum 17 december 2023
Tijd 10:00 - 11:00 uur
Locatie Oosterbeek

Mw. ds. Annemarieke van der Woude

Annemarieke liet in de toegezonden liturgie voor deze zondag weten, dat de liturgische kleur roze is. Het antependium, het kleed dat elke zondag op de tafel ligt, zou deze zondag roze behoren te zijn. U zult echter de kleur paars aantreffen, om de eenvoudige reden dat wij geen roze antependium in ons bezit hebben. Hier onder leest u een korte verhandeling over de liturgische kleuren, met name over de kleur roze.

De antependia, de gekleurde kleden over de liturgietafel leiden ons door het kerkelijk jaar. Iedere tijd heeft een andere kleur en beeltenis. Op maar slechts twee zondagen van het kerkelijk jaar wordt de kleur roze gebruikt.

Er zijn veel kerken waarin ze deze kleur niet gebruiken, maar zich blijven houden aan de kleur paars of hier een rand van het witte kleed laten zien. Roze wordt gebruikt in het midden van de Adventstijd en in het midden van de veertigdagentijd. Die zondagen worden ‘bijna kerstfeest’ (3e advent) en ‘half vasten’ (4e zondag in de Veertigdagentijd) genoemd. Omdat de helft van de voorbereidingstijd er op zit, is het een beetje feest. Het paars van inkeer en boete wordt vermengd met het wit van het feest. Paars en wit maken samen de roze kleur.

Agenda