Zaterdag 16 september: concert bij de opening van de Vredesweek

Zaterdag 16 september: concert bij de opening van de Vredesweek
Datum 16 september 2017
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Locatie Oosterbeek
Entree
vrijwillige gift

Onze gemeente besteedt op zaterdag 16 september om 16 uur aandacht aan de Vredesweek met een bijzonder concert in onze kerk. De gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes uit Nijmegen onder leiding van Hanneke van der Grinten zingt dan samen met het koor Intervalli, gespecialiseerd in vroege polyfone muziek, gregoriaanse en meerstemmige gezangen rond het thema ‘Vrede en hoop’ (Pax et spes). Tussen de gezangen worden korte meditatieve teksten rond dit thema gelezen. De entree is gratis. Het concert duurt ongeveer een uur. Een vrijwillige gift na afloop van het concert is welkom.

Het concert Spes et Pax staat in het teken van hoop van leven. Gevoelens van angst, vertwijfeling en onzekerheid zijn van altijd en overal. Daarnaast bezitten mensen gelukkig ook het vermogen te hopen. Deze herkenbare, algemeen menselijke gevoelens zijn in gregoriaanse gezangen terug te vinden: ze vertolken de mens, op zoek naar bakens in onzekere tijden, en dat sluit mooi aan bij het remonstrantse jaarthema ‘Houvast’. Hoe diep het lijden of de vertwijfeling ook, telkens weer vindt de mens steun in het vertrouwen en de hoop dat dingen beter kunnen worden en dat hij er niet alleen voor staat.

Op het programma staan gregoriaanse gezangen over zoeken en vinden, over vertwijfeling en vertrouwen, over hulp en over vrede. Deze eenstemmige zang van de vrouwenschola Voces Caelestes wordt afgewisseld met meerstemmige mannenzang door zangers van het koor Intervalli. Die afwisseling verleent muzikale glans en diepte aan zowel de eenstemmigheid als de meerstemmigheid. Beide – de eendrachtige stem en diversiteit van stemmen – zijn van waarde voor hoopvol samenleven.

Voces Caelestes, opgericht in 2010 als gregoriaanse vrouwenschola, heeft zich gespecialiseerd in het zingen van dit eeuwenoude muzikale erfgoed. Naast het gregoriaans verkent het koor ook nieuwe wegen. Zo telt elk programma ten minste één meerstemmig gezang, variërend van een nieuwe zetting van een gregoriaans gezang tot een geheel nieuwe, speciaal voor Voces Caelestes gemaakte compositie. Voces Caelestes verzorgde diverse optredens in Nederland en Duitsland. Enkele hoogtepunten waren het Gregorianik Festival in Essen (Duitsland, 2013); het lustrumconcert ‘Een gregoriaanse pelgrimage’ in samenwerking met koperkwintet Per Sonare (2015) in Nijmegen, het Hieronymus Bosch-concert ‘De profundis ad lucem’ (2016) tijdens het Gregoriaans Festival in ’s Hertogenbosch en het concert in de Friezenkerk in Rome (2017).

Agenda