Worden wie je bent
Geschreven door RedactieWorden wie je bent, wie wil dat nou niet? Zelfvertrouwen hebben, niet op basis van alle geweldige dingen die je gedaan hebt, maar gewoon omdat je vrede hebt met wie je ten diepste bent. Inclusief je minder goede kanten. Die zelfacceptatie en een gevoel van eigenwaarde: het is vaak nog een hele weg om dat te bereiken. Om te worden wie je bent, helpt het als je kunt zeggen ‘mijn God gelooft in mij, want Hij is de oorsprong van mijn bestaan. Hij heeft mij gemaakt zoals ik ben’.
Eigenwaarde
Nederlanders zijn niet zo goed in het benoemen van hun tevredenheid met zichzelf. Dat wordt al snel weggezet als ‘trots’ en ‘arrogant’. Alsof ‘trots’ per definitie verwerpelijk is. Trots heeft te maken met eigenwaarde. Met een gezonde inschatting van waar je goed in bent en van wat je minder sterke punten zijn.
Worden wie je bent is helemaal niet zo eenvoudig. In dit land koppelen we onze eigenwaarde aan de beoordeling van onze prestaties. We meten eigenwaarde niet af aan onze identiteit, niet aan wie we zìjn, maar aan wat we doen. We zijn geneigd om elkaar vooral te beoordelen en te vertellen wat je niet goed doet.
Worden wie je bent, zelfaanvaarding, in je kracht staan: het zijn allemaal uitdrukkingen die hetzelfde betekenen. Namelijk je eigenwaarde ontlenen aan het kennen van jezelf zoals je ten diepste bent. Vrede hebben met jezelf. Inzicht hebben in je sterke en zwakke eigenschappen, je mindere kanten accepteren.
Mozes, heb vertrouwen
In het Bijbelverhaal (boek Exodus) over de brandende braamstruik krijgt Mozes van God een persoonlijke opdracht. Hij moet naar de Farao gaan om de Israëlieten te bevrijden uit Egypte. Mozes is niet vereerd, maar twijfelt juist aan zijn eigen geschiktheid voor deze taak. Hij heeft weinig zelfvertrouwen. Mozes sputtert hevig tegen, en noemt het ene na het andere bezwaar vanwege zijn vermeende ongeschiktheid. God weerlegt ze geduldig, maar wanneer dat geduld op is wordt hij boos: Wie heeft jou gemaakt? Als Ik vind dat je geschikt bent, dan zorg ik er ook voor dat je deze taak aankunt. Met andere woorden: Stop met het afkraken van jezelf Mozes. Daar beledig je God zelf mee.
Zelfvertrouwen
Bij de Remonstranten is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en dat je eerlijk over jezelf kunt zijn. Geaccepteerd worden door anderen, maar vooral jezelf aanvaarden zoals je bent is essentieel voor je zelfvertrouwen. Een fundamentele gedachte is dat God je heeft gemaakt zoals je bent en dat je Hem eer aandoet door de mens te worden die Hij bedoelt heeft.
Tevreden zijn met jezelf is voor de Remonstranten zelfvertrouwen met een metafysische dimensie. Jezelf ‘goed’ vinden heeft dan niets te maken met arrogantie of ongepaste trots, maar alles met overgave en de acceptatie Gods schepsel te zijn. De overgave om te worden wie je bent. Want als God in jou gelooft, dan moet je dat zelf ook doen.