2 januari 2017

ACTIVITEITEN VOORJAAR 2017

Geschreven door AnnaElise

De activiteiten van de Remonstrantse  Gemeente in Oosterbeek zullen in de eerste helft van 2017 in het teken staan van het jaarthema ‘Pleidooi voor vrijheid’. Met dat thema sluiten de Remonstranten aan bij de herdenking van de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie. In de remonstrantse traditie is vrijheid altijd een kernbegrip geweest. Maar het is ook een heel actueel thema. Wat betekent vrijheid in onze tijd en spreken we vooral over onze vrijheid of over de vrijheid van de ander? Zijn er ook grenzen aan de vrijheid? Welk verband is er tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, tussen vrijheid en verdraagzaamheid? Zowel geschiedenis als actualiteit van het pleidooi voor vrijheid komen in onze activiteiten aan bod.

De Remonstranten vormen een vrijzinnige geloofsgemeenschap die werk maakt van de toekomst. Remonstranten houden niet van dogma’s en geloven dat God tussen mensen gebeurt. Kom gerust eens kijken en luisteren. Naast de wekelijkse kerkdiensten op zondagmorgen (om 10 uur) biedt de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek verschillende andere activiteiten aan op het raakvlak van geloofsverdieping en spiritualiteit, kunst en cultuur: lezingen, filmavonden, gesprekskringen, lunchbijeenkomsten en exposities.

De films worden vertoond in het Filmhuis in Oosterbeek (Weverstraat 85), alle andere activiteiten vinden plaats in de Remonstrantse Kerk, Wilhelminastraat 10 te Oosterbeek. In het kerkgebouw zelf is altijd een kleine expositie met werk van een beeldend kunstenaar uit de regio te bewonderen.

U kunt onze website raadplegen voor actuele ontwikkelingen: soms worden nieuwe activiteiten ondernomen, soms moet een activiteit verplaatst worden, https://oosterbeek.remonstranten.nl. Ook op de Facebookpagina van de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek vindt u actuele informatie.

 

LEZINGENREEKS ‘PLEIDOOI VOOR VRIJHEID: 500 JAAR PROTESTANTISME’

Aansluitend bij de wereldwijde herdenking van het begin van de Reformatie in 1517 bieden de Remonstranten in Oosterbeek een cyclus aan van vier lezingen, zeg maar een soort minicursus, over vijf eeuwen protestantisme en het ideaal van de vrijheid.

De avonden, steeds van 20.00 tot 22.00 uur, worden verzorgd door ds. Peter Nissen, die behalve predikant in Oosterbeek ook hoogleraar Spiritualiteitsstudies is aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij vertegenwoordigt de Remonstranten in de Raad van Kerken in Nederland. Het is niet noodzakelijk de hele cyclus van vier avonden te volgen; u kunt ook een of meer afzonderlijke avonden meemaken. Toegang € 7,50 voor leden en vrienden, € 10 voor anderen.

* 23 februari 2017: HOE HET BEGON: DE REFORMATIE ALS EEN VRIJHEIDSBEWEGING

* 30 maart 2017: HEEFT HET PROTESTANTISME DE VRIJHEID BEVORDERD?

* 20 april 2017: PROTESTANTISME EN MYSTIEK

* 18 mei 2017: HET WERELDPROTESTANTISME NU

Voor informatie over de lezingen kunt u contact opnemen met de inleider: peterjanissen@hotmail.com

 

 

FILMS

De Remonstranten hebben in Oosterbeek een filmkring, die regelmatig samen een film bekijkt, meestal op de tweede dinsdag van de maand. Bij die filmavonden is iedereen van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Alle films worden vertoond in het Filmhuis Oosterbeek, het kleinste maar gezelligste filmhuis van het land. Het adres is Weverstraat 85 in Oosterbeek. De film begint om 20 uur. Het Filmhuis is een half uur voor aanvang van de film open. De films worden kort ingeleid en na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een drankje. Kosten: € 7,50 voor leden en vrienden, € 10 voor anderen.

 

Dinsdag 14 februari 2017: Monsieur Lazhar  (2011)

Een film van regisseur Philippe Falardeau, bekroond tijdens filmfestivals in Locarno, Rotterdam en Toronto en in 2012 genomineerd voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Dinsdag 21 maart 2017, samen met Amnesty International: 7 Days in Syria (2015)

Deze filmavond wordt georganiseerd samen met de Amnesty-werkgroep van de gemeente Renkum.

Dinsdag 11 april 2017: Central do Brasil (1998)

Deze film van Walter Salles won op het filmfestival van Berlijn in 1998 de Gouden en de Zilveren Beer voor beste regisseur en beste actrice.

Dinsdag 9 mei 2017: Extremely Loud & Incredibly Close (2011)

Een film van Stephen Daldry; in 2011 genomineerd voor de Oscar voor beste film.

 

LUNCHBIJEENKOMSTEN

Een gezonde driegangenlunch in de consistorie (de grote vergaderzaal) van de kerk, in combinatie met stof tot gesprek en nadenken in de vorm van een inleiding. U dient zich vooraf aan te melden, uiterlijk de woensdag vóór de bijeenkomst, bij Geertruida Tesink (zie hieronder). Kosten : € 10,- p.p. inclusief lunch voor leden, voor niet-leden € 12,50. De lunches beginnen om 12 uur en duren in de regel tot 13.30 uur. Aanmelden bij voorkeur per e-mail: g-tesink@hotmail.com (of anders telefonisch: 026- 3340126).


Vrijdag 27 januari 2017: Janneke Stegeman, theoloog van het jaar

Dr. Janneke Stegeman werd tijdens de zesde Nacht van de Theologie op 25 juni 2016 gekozen tot Theoloog van het Jaar. Janneke Stegeman (* 1980) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij zal met ons in gesprek gaan over haar ervaringen als ‘Theoloog van het Jaar’, ook wel ‘Theoloog des Vaderlands’ genoemd en daar ook het remonstrantse jaarthema ‘Pleidooi voor vrijheid’ bij betrekken.

 

Vrijdag 10 maart 2017: Marilyn Minderhoud-Jones, Amnesty International

Marilyn Minderhoud-Jones is contactpersoon van de werkgroep in de gemeente Renkum van Amnesty International. We gaan in gesprek over het werk van Amnesty.

 

Vrijdag 7 april 2017: Joost Röselaers

Ds. Joost Röselaers is de nieuwe landelijk secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Vandaag kunnen wij met hem kennismaken en hij met Oosterbeek.

 

Vrijdag 9 juni 2017: Yeb Douwe Feikema over geloof en wetenschap

De verhouding tussen geloof en (natuur)wetenschap, sluiten die twee elkaar uit of vullen ze elkaar aan? Dr. Yeb Douwe Feikema, vriend van onze gemeente, is natuurwetenschapper, chemicus om precies te zijn.

 

Plaats een reactie

Gerelateerd