28 mei 2021

De vrije tafels van Oosterbeek

Geschreven door Martine Hemstede

Dit najaar en komend voorjaar kunt u twee bijzondere lezingenseries bijwonen onder de titel De Vrije Tafels van Oosterbeek. Inspirerende sprekers geven een inleiding. Aansluitend wisselt u tijdens een diner aan een tafel van zes van gedachten over het thema. De eerste serie van drie zal gaan over de vraag: Wat zegt mijn geweten? Het motto van de tweede serie luidt: Wat verbeeld ik mij? De Vrije Tafels van Oosterbeek vinden plaats in de oude Concertzaal van Johan Kneppelhout in Oosterbeek, op initiatief van een aantal vrijzinnig denkenden uit Oosterbeek.

Met deze opzet heeft mede-initiatiefnemer Joost Röselaers als predikant van de Dutch Church in Londen goede ervaring opgedaan. De Vrije Tafels verwijzen naar de gastvrijheid waarmee iedereen van harte wordt uitgenodigd aan tafel plaats te nemen. ‘Vrij’ staat ook voor de vrije uitwisseling van gedachten en meningen tijdens het diner. 

Serie 1- Wat zegt mijn geweten?

De grote vragen van deze tijd zijn ook morele vragen: over de opwarming van de aarde, de groeiende maatschappelijke ongelijkheden, de werkwijze van onze economie. Hoe pak je deze problemen aan? Door je geweten te laten spreken, zegt Ramsey Nasr in zijn boek ‘De Fundamenten’. Nadenken over anderen dan jezelf, andere diersoorten, andere bevolkingsgroepen, volgende generaties, de planeet. Niet abstract, maar heel concreet. Geluk voor jezelf is geen geluk als het ten koste gaat van een ander. Het moet altijd gerelateerd zijn aan iets groters. Ontneem je met jouw geluk niet de mogelijkheid aan een ander om gelukkig te zijn?

De vraag ‘Wat zegt mijn geweten?’ is daarbij een leidraad voor de eerste serie van drie lezingen. Wij willen onderzoeken wat het geweten is en wat het heel concreet van ons vraagt. We hebben hiervoor drie boeiende sprekers uitgenodigd, van diverse achtergronden. Jan Terlouw zal vertellen welke rol het geweten speelt in zijn denken over de grote vraagstukken van deze tijd. Kathleen Ferrier zal met ons delen hoe verhalen van anderen een stem kunnen geven aan ons geweten. Paul Scheffer zal spreken aan de hand van zijn publicatie Alles doet mee aan de werkelijkheid.

Het programma op een rij:

Spreker 1 Jan Terlouw: oud-politicus en auteur van verschillende (kinder)boeken.
Spreker 2 Paul Scheffer: Auteur van o.a. De vrijheid van de grens en Alles doet mee aan de werkelijkheid.
Spreker 3 Kathleen Ferrier. Auteur van Hoe wij hier ook samen kwamen. Een pleidooi voor menselijkheid, nieuwsgierigheid en de verbindende kracht van verhalen.

Serie 2: Wat verbeeld ik me?

‘Verbeelden’ is een werkwoord met vele beelden: iets weergeven, of hetzelfde op een andere manier weergeven, laten zien. De kunstschilder verbeeldt zich zijn werkelijkheid. Zich verbeelden is dus je zelf weergeven, maar ook je anders laten zien. Je anders voordoen dan je bent. De vraag is hier: wat verbeeld ik me, wie ben ik eigenlijk? De oude Griekse wijsheid geeft het antwoord: ken u zelve. Een levensvraag: Wat verbeeld ik me? Zijn er nog ongekende mogelijkheden voor mij? En wat verbeelden wij ons als groep, als samenleving, als Nederlanders, Europeanen en wereldburgers?

Spreker 4; Jet Bussemaker. Oud-minister van onderwijs, Auteur van ‘Ministerie van Verbeelding’.
Spreker 5: Reinier van Lanschot, oprichter van Volt Europa, vertelt over de rol van het geweten bij het nadenken over een politiek voor de toekomst.
Spreker 6: Floor Rusman: geëngageerde millennial, columnist NRC Handelsblad

De titels van hun voordrachten worden later bekend gemaakt.

Programma

 18.00 uur       Inloop en borrel
18.45 uur        Welkom en kennismaking
18.45 uur        Inleiding (voorgerecht op tafels)
20.00 uur       Hoofdgerecht, gesprekken a.h.v. stellingen
20.45 uur        Samenvatting, afsluiting
21.00 uur        Koffie (staand)

Praktische informatie:

Kosten: € 60 per diner, € 150 voor een gehele serie.
Opgeven: devrijetafelsvanoosterbeek@gmail.com
Informatie: Joost Röselaers (jhroselaers@gmail.com, 06-55776713)

 

 

Er is één reactie op “De vrije tafels van Oosterbeek”

  1. wander brouwer schreef:

    dit is een bijzonder boeiend initiatief .
    in ieder geval zou ik graag meedoen aan de tafels van Serie 1.

Plaats een reactie

Gerelateerd