27 januari 2024

“Een gebed voor vrede en verzoening”

Geschreven door lieuweboudewijn

Ongetwijfeld wordt er over de hele wereld dagelijks door miljoenen mensen, persoonlijk en gezamenlijk, gebeden. In deze roerige tijden is dat actueler dan ooit. Een van de manieren om dat samen te doen is het Coventry-gebed. Daarvoor komen elke vrijdag wereldwijd op meer dan 230 plaatsen christenen bij elkaar, in het netwerk van de zogenaamde ‘Community of the Cross of Nails’. 

CROSS OF NAILS: In de Airborneweek, in september 2021 zijn wij, een werkgroep van de Raad van Kerken Oosterbeek-Wolfheze en Doorwerth-Heveadorp, met een Coventry-gebedsgroep voor vrede en verzoening gestart”, blikt Miriam terug. ,,Na de eerste bijeenkomst, toen nog in de Oude Kerk, komen we nu wekelijks, op vrijdag van 12.00-12.20 uur, samen hier in de Remonstrantse Kerk aan de Wilhelminastraat.” De oorsprong ligt in het Engelse Coventry. ,,Deze stad werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse luchtmacht”, vult Dorien aan. ,,Ook de kathedraal werd zwaar getroffen en brandde af. In de ruïnes vond de voorganger de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. Dat inspireerde hem om niet met haat en vergeldingsdrang op de verwoesting te reageren, maar in plaats daarvan te zoeken naar manieren van verzoening.” Deze woorden vormen dan ook de kern van het verzoeningsgebed. Anne: ,,Het gebed werd in 1959 geformuleerd en wordt sindsdien elke week gebeden. Een ‘Cross of Nails’, gemaakt van spijkers uit het dak van de verwoeste kathedraal in Coventry, staat symbool voor het netwerk, dat de geest van vergeving en nieuw begin tot uitdrukking brengt.”

ONZE EIGEN ROL: Momenteel zijn er in Oosterbeek wekelijks gemiddeld vijf mensen aanwezig. ,,Er is een groep van 15 mensen die regelmatig komt”, legt Miriam uit. ,,Uit die groep zijn er 6, die regelmatig ook als voorganger een bijeenkomst leiden. Een redelijk stabiele basis. Wel zijn het in de regel wat oudere mensen, we hopen dan ook, dat er ook jongeren komen aansluiten. Het is weliswaar overdag, maar wel op een tijdstip waar ook de lunchpauze in valt. De opzet is zoals de liturgie aangeeft, we starten met een korte inleiding die de voorganger veelal voorbereid. Vaak iets uit de actualiteit, vervolgens wordt de kaars aangestoken en wordt er een lied gezongen, is er een bijbellezing, een kort moment van stilte en de afsluiting. Dus je bent met elkaar, wereldwijd, bezig met ‘vrede en verzoening’.” Anne: ,,Maar het mooie daarbij is, dat het gaat, hoe klein ook, over onze eigen rol daarin.” Voor Info: https://oosterbeek.remonstranten.nl

Plaats een reactie





Gerelateerd