18 april 2018

Kaarsenestafette voor vluchtelingen

Geschreven door Martine Hemstede

‘De situatie van vluchtelingen en asielzoekers in Europa is verontrustend. Er is een algemene tendens bij de Europese regeringen om grenzen te sluiten en de binnenkomst van vluchtelingen en asielzoekers een halt toe te roepen.’

Deze tekst klinkt zeer actueel, maar het is een statement uit 1988. In dat jaar tekende een groot aantal kerken in Europa het Charter van Groningen. Ze kozen en kiezen daarmee partij voor vluchtelingen en asielzoekers. De afgelopen dertig jaar heeft het Charter vele vluchtelingen in de verdrukking in Europa geholpen. Het werd door meer dan duizend kerkgemeenschappen ondertekend.

Dit jaar wordt het dertigjarig bestaan van het Charter van Groningen herdacht. Er zijn nog steeds asielzoekers en vluchtelingen die helpende handen nodig hebben. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest als nu. Daarom is hulp harder nodig dan ooit.

Inlia, de stichting die de uitvoering van het Charter coördineert, staat stil bij dertig jaar Charter van Groningen met een kaarsen-estafette. Zondag 29 april ontsteekt Ds. Annemarieke van der Woude een kaars voor vluchtelingen. De kaars staat symbool voor het licht dat niet voor de duisternis zal wijken. Een week eerder zal Henk Horsman van de Diaconie de speciaal door Inlia gemaakte kaars ophalen in de eerste kerk in Gelderland waar het licht binnenkomt. Dat is in Wychen. Van daaruit gaat het licht naar Oosterbeek.

Op zondagmorgen 24 juni worden de kaarsen uit alle provincies naar de Martinikerk in Groningen gebracht, waar een internationale oecumenische dienst zal plaatsvinden met gasten uit heel Europa. Daar dragen alle provincies een brandende kaars binnen. Kerken die aan dit ritueel willen deelnemen, zijn van harte uitgenodigd. In de stad Groningen zijn dat weekeinde meer activiteiten van Inlia, op verschillende locaties. Meer informatie: www.inlia.nl . 

Plaats een reactie

Gerelateerd