30 december 2023

Kerstgroep Bethlehem

Geschreven door lieuweboudewijn

De liturgie voor de kerstviering was rond, toen het mailtje van Annemarieke bij de werkgroep vieren binnenkwam met de inmiddels viraal gegane foto van “de Kerstgroep Bethlehem” neergezet in de kerk van de evangelisch-lutherse predikant Munther Isaac. Een aangrijpend beeld schrijft Annemarieke. Zouden wij er nog iets mee kunnen in onze Kerstviering?

En toen werd het stil, stonden we voor een dilemma

Een optie zou zijn geweest om op enig moment tijdens de kerstviering dit aangrijpende beeld te projecteren en er(als dat al mogelijk is) passende woorden aan te geven. Zoals ook gedaan wordt in andere diensten, maar dan met lieflijker beelden (twee Maria’s of een schilderij, dat gebruikt en toegelicht wordt in de overweging.

Ik schrijf dit achteraf, de kerstdienst hebben we inmiddels achter ons en u weet dat we er niet voor gekozen hebben. We besloten om in de kerstdienst dit beeld niet te projecteren en de aanwezigen in deze kerstviering even niet rechtstreeks te confronteren met deze afschuwelijke beelden, die dagelijks al op ons netvlies geprojecteerd worden.

Een lastige beslissing, want het riep ook meteen de vraag op: hoe kunnen wij in “godsnaam” op deze manier onze kerstviering houden, terwijl ……….. Ik ben er echter van overtuigd dat er niemand van ons tijdens deze viering niet ook gedacht heeft aan al die ellende, veroorzaakt door oorlogshandelingen, niet alleen in Gaza en Oekraïne, maar op zoveel andere plekken in de wereld.( Lees hierover ook de brief van Geloof en Samenleving in deze nieuwsbrief)

Plaats een reactie

Gerelateerd