10 december 2018

Meditatieve momenten steeds populairder

Geschreven door Martine Hemstede

Iedere eerste donderdagavond van de maand is in de Remonstrantse kerk Oosterbeek een meditatieve viering rond een actueel thema. Samen lezen de bezoekers een tekst en samen denken ze in stilte over deze tekst na. Ook wordt er gezongen. De vieringen zijn een jaar geleden ontstaan. Ze zijn een succes: elke keer zijn er tot 15 gasten, steeds weer andere mensen, die blij zijn met dit rustmoment in hun drukke week.

Door Martine Hemstede

‘Ik vind het heel prettig om teksten te zoeken, daar samen over na te denken en de bijeenkomst te organiseren’, vertelt Lieuwe Broersma. ‘Dat nadenken over zingeving werkt door in mijn eigen leven.’ Lieuwe is sinds twee jaar ‘vriend’ van de vrijzinnige kerk in Oosterbeek. Hij kwam er terecht door toenmalig collega Annemarieke van der Woude, die nu predikant is in de kerk. ‘Ik was zoekende. Ik heb me verdiept in Tao-meditatie, ben wel eens op retraite geweest. Annemarieke raadde me aan eens een spirituele wandeling te maken of me terug te trekken in een klooster.’ Lieuwe glimlacht. ‘Dat is er nog niet van gekomen, maar de meditatieve momenten passen goed bij me.’

Ook mede-organisator Miriam Schröder kwam op zoek naar spiritualiteit bij de Remonstranten terecht. ‘Mijn moeder was een fanatiek India-ganger en mijn zus is Boeddha-meester, maar na lang zoeken vond ik het dichterbij. Onze cultuur is ontstaan uit de christelijke traditie, dus waarom niet daar gezocht?’ Lieuwe knikt: ‘De essentie van alle wereldgodsdiensten is hetzelfde: mensen willen het goede doen.’ Miriam: ‘Oog hebben voor je medemens, jezelf af en toe een spiegel voorhouden. Ik merk dat ik tijdens kerkdiensten antwoorden krijg op vragen die ik heb. Soms heel letterlijk.’ De meditatieve momenten zorgen voor rust in de rest van haar week en stof tot nadenken.

Tijdens het laatste meditatieve moment was het gedenken van overleden geliefden thema. Aan de hand van teksten over afscheid nemen en met een lied uit het Franse Taizé, waar een groot modern klooster staat. ‘Een man komt vaak naar me toe om te zeggen dat hij de stilte zo mooi vindt. Samen stil zijn, dat doet hem heel veel’, vertelt Lieuwe.

Veel mensen stappen niet zomaar een kerk binnen, merkt Miriam. ‘maar deze gemeenschap is een warm bad. Je wordt snel opgenomen, of je nu gewoon een keer langskomt of besluit om te blijven.’ Lieuwe begint hartelijk te lachen: ‘Ik stapte de kerk binnen en voordat ik het wist zat ik in de organisatie.’

Op 6 december staat het meditatieve moment in het teken van geven. Dit natuurlijk vanwege de verjaardag van Sinterklaas op dezelfde dag. Mede-organisatoren Beatrijs van den Bos en Marieke de Groot zijn nog teksten aan het zoeken voor deze bijeenkomst. Iedereen is van harte welkom vanaf 20 uur in de Remonstrantse kerk, Wilhelminastraat 10, Oosterbeek. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en duurt een klein uur.

Plaats een reactie

Gerelateerd