28 maart 2021

Bemoediging van Joost: Paasverhaal toont juist nu visioen van betere wereld

Geschreven door Raymond Pichon

‘Uit alle ervaringen van het afgelopen jaar blijkt dat kunst een handvat heeft gekregen,’ schreef Ramsey Nasr aan de hand van de nu al ruim een jaar durende Coronacrisis. In deze benauwende tijden blijkt de behoefte aan goede verhalen groot. Met name ook aan verhalen die taal geven aan wat er deze dagen met ons gebeurt. Taal geven aan onzekerheid, angst en spanning. Verhalen die ons wegvoeren uit het hier en nu om ons, in de goede zin van het woord, te ver-maken, zoals Nasr schrijft. Verhalen die onze verbeelding voeden en ons uitdagen onszelf opnieuw uit te vinden.

Zo heeft ook het bijbelse oerverhaal van Pasen door de eeuwen heen gefunctioneerd. Het paasverhaal dat wij kennen is gebaseerd op het Joodse paasverhaal uit het Bijbelboek Exodus. Een verhaal dat door de eeuwen heen het Joodse volk in benauwde tijden op de been heeft gehouden. Het is het verhaal van de uittocht uit Egypte, waar het Joodse volk als slaven leefde. Mozes hoort een stem uit een brandende doornstruik. Die stem zegt dat het toch niet zo kan zijn dat de benauwdheid en de vernedering het laatste woord hebben. Letterlijk zegt die stem: „Ik zal dit volk doen opgaan uit dit land naar een goed en wijds land, naar een land dat overvloeit van melk en honing.” Maar voordat zij in dat land zijn, moeten ze wel eerst veertig jaren de woestijn in. Het duurt even voordat een slaaf tot een vrij mens wordt. Daar is veel tijd van bezinning voor nodig.

Er lijkt voorzichtig een einde te komen aan deze Coronatijd. Hoe willen we straks verder gaan? Laat het aloude Paasverhaal onze verbeelding prikkelen. Het verhaal gaat over de mogelijkheid dingen die wij als onveranderlijk beschouwen te kunnen doorbreken. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurt. Ook de steen die voor het graf van Jezus ligt, blijkt niet een onomkeerbare werkelijkheid maar is in het verhaal het begin van een nieuwe beweging die het waagt met een visioen van een andere, zoveel menselijker wereld. Dergelijke verhalen hebben we juist ook in deze tijd heel hard nodig.

Joost Röselaers

Plaats een reactie





Gerelateerd