13 december 2018

Peter Nissen houdt pleidooi voor zoeken naar eenheid

Geschreven door Martine Hemstede

Peter Nissen pleit ervoor  te zoeken naar het grensverkeer tussen de geloofsrichtingen in Nederland. Hij stelt voor de verschillende uitingen van christelijke geloofsbeleving te begrijpen vanuit de geleefde praktijk. Niet te oordelen of te polariseren. Hij plaatst zichzelf daarmee in een traditie die begint met de fenomenologische benadering van zijn Nijmeegse voorganger Willem van de Pol. Van de Pol (1897-1988) was wereldwijd de eerste hoogleraar voor protestantisme aan een katholieke universiteit.

Prof. dr. Peter Nissen hield dit pleidooi onlangs bij de aanvaarding van de leeropdracht Oecumenica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het is zijn vierde oratie. ‘Ik denk dat een fenomenologische benadering van de oecumene van groot actueel belang kan zijn’, zegt hij. Meestal richten academische theologische studies zich sterk op dogmatiek en het organisatorische van de kerk. Maar dat zijn maar twee dimensies van het christendom en volgens Nissen niet de belangrijkste voor gewone gelovigen. Dat zijn religieuze ervaringen, samenkomsten, tradities en rituelen. Hoe ‘rommelig’ al deze verschijningsvormen van geloof ook zijn, ze voegen iets toe aan het leven van gelovigen.

Nissen ziet een opleving in het zinzoeken, waarin allerlei tradities door elkaar beleefd worden. Hij noemt het de oecumene van de zinzoekers. Katholieken zijn de Bijbel gaan lezen, protestanten zoeken kloosters op, protestantse en katholieke jongeren trekken samen naar Taize. Ook kerkelijke tradities raken vermengd. Denk aan de kaarsjes die Remonstranten al een paar jaar opsteken in hun sobere kerk, aan het gebruik van liturgische kleding en symbolen of aan de meditiatieve momenten. Gelovigen lopen daarin op de kerkleiding vooruit. Nissen neemt zich voor zijn onderzoek de komende jaren op deze ‘geleefde oecumene’ te richten.

Peter Nissen is van huis uit katholiek. In 2010 stapte hij over naar de Remonstrantse Broederschap. Hij werd in 2015 benoemd tot remonstrants predikant in Oosterbeek. Daarnaast is hij lid van de Raad van Kerken in Nederland.

Plaats een reactie





Gerelateerd