21 januari 2021

Veertigdagen in tijden van corona

Geschreven door Raymond Pichon

Meteen na de kerstperiode leven we toe naar de veertigdagentijd. Voor christenen een periode van bezinning en toeleven naar Pasen. Een periode ook van vasten, al weet ik niet of veel mensen dit nu nog doen. Sinds ik mijn christelijk geloof actief belijd probeer ik het ieder jaar wel, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn voornemens dan soms iets weghebben van de goede voornemens met nieuwjaar. En ik op de derde dag al mistroostig moet vaststellen dat ik toch nog een tandje bij zou willen zetten.

De veertigdagentijd draait onder andere om wilskracht. De wilskracht om onszelf iets te onthouden. We trainen onszelf als het ware om te matigen, bezinnen en nee te leren zeggen. Nee zeggen, in een wereld waarin we overspoeld worden met verleidingen, informatiestromen en mensen die allen op hun eigen manier iets van ons verwachten.

Dit jaar kijk ik met nog meer ontroering uit naar de veertigdagentijd. We leven al bijna een jaar in een soort van onthouding. Door dat besmettelijke virus zijn onze levens vrijwel tot stilstand gekomen. We moeten onszelf veel onthouden. En dat al veel langer dan veertig dagen.

De veertigdagentijd gaat over bezinning. Wie is er dit jaar niet ten prooi gevallen aan zeeën van tijd? Tijd om na te denken. Wat kan ik eigenlijk, wie ben ik? Wat wil ik na de coronaperiode? Ga ik dingen doen waar ik eigenlijk nooit echt de tijd voor kon of wilde nemen?

Of we nu christenen zijn of niet, eigenlijk doen we in deze tijd allemaal aan vasten. Een heel jaar lang. En om die reden vind ik de komende veertigdagentijd zo passend en echt iets gemeenschappelijks hebben, dwars door grenzen van geloof en ongeloof heen. Samen trainen we onszelf nu al een jaar in wilskracht, geduld en saamhorigheid. En tijdens die training ligt het feest van Pasen op onze weg. Pasen betekent voor mensen een nieuw begin. God belooft ons een nieuwe toekomst. Hoe mooi zou het zijn als we tegen die tijd weer wat meer bewegingsvrijheid hebben.

En ruimte voor een nieuw begin.

Raymond Pichon

 

Raymond Pichon is vriend van de Remonstranten en verbonden aan de gemeente Oosterbeek.

Plaats een reactie





Gerelateerd