29 april 2021

Wat vinden we van de lockdown?

Geschreven door Raymond Pichon

Lieve Oosterbeekse Remonstranten,

Een paar weken geleden hebben we u gevraagd wat u van de lockdown vindt. Kunt u niet wachten om weer het volle leven in te stappen, of vindt u het juist prettig om in een lagere versnelling en met aandacht te leven? Uw antwoord verraste mij: de meesten van u zijn gaan houden van de stilte en de rust van de natuur. Drie mensen kozen voor antwoord B: de lagere versnelling. Twee mensen kunnen niet wachten om het weer lekker druk te hebben en mensen om zich heen te weten.

Dat blijkt uit de toelichtingen op uw antwoord. Wat zijn de antwoorden heerlijk uitgebreid! Een persoon (de antwoorden zijn anoniem) schrijft: ‘Ik kan niet wachten tot het weer lekker druk is, in de agenda en op mijn werk. Ik mis de sociale activiteiten en contacten. Wat mij betreft kan alles niet snel genoeg weer van start.’ Een andere invuller is meer van de nuance: ‘Vol leven houdt voor mij niet in ‘druk druk’, maar wel meer mogelijkheden om erop uit te gaan naar musea of naar de zee, zonder beperkingen. Ook mis ik als alleenwonende een knuffel. Rust heb ik noodgedwongen al moeten inbouwen in mijn leven, maar niet zoals het nu is. Ik merk dat het mijn mentale welzijn sterk beïnvloedt.’

De mensen die kiezen voor een lagere versnelling willen de ontspanning vasthouden, maar uiteraard willen ze hun vrienden wel weer zien: ‘Het coronatempo is voor mij veel gezonder’, schrijft een van de rustzoekers, ‘Maar ik mis mijn vrienden wel. Een beetje van beide dus.’ Een lager tempo is niet alleen gezond voor jezelf, maar ook voor je omgeving: ‘meer rust en aandacht is erg fijn. We moeten onze planeet redden door o.a. minder te reizen’, schrijft een van de inzenders.

De laatste rustzoeker onder de inzenders heeft een prachtig gedicht geschreven of gedeeld over

Aandacht

Aandacht is het begin van luisteren

Aandacht is een uitnodiging

Aandacht is een geschenk dat we onszelf kunnen geven

Aandacht stelt ons in staat om hulp te krijgen

Aandacht stelt ons in staat om hulp te bieden

Aandacht geeft ons tijd

Aandacht is iets levends

Wat fantastisch dat we het afgelopen jaar tijd hebben gehad, en aandacht, om dieper na te denken over wat we nodig hebben als voedsel voor de ziel. De volgende stap is wat mij betreft: elkaar en onszelf die voeding bieden.

Martine Hemstede

Plaats een reactie





Gerelateerd