27 november 2018

Wie helpt de kerk eigenlijk met collectegelden?

Geschreven door Martine Hemstede

Elke week haalt de collectant in de kerk geld op voor bijzondere doelen buiten de Remonstrantse kerk. De diaconie bepaalt halfjaarlijks welke doelen geld ontvangen. ‘We hebben een speciaal project in Gambia waar we vaak aandacht voor vragen. Samen met gemeentelid Jaap van Duuren steunen we de bouw en inrichting van scholen daar’, zegt Henk Horsman van de diaconie.

Daarnaast doneert de kerk geld aan verschillende goede doelen in de gemeente Oosterbeek en omgeving. De Voedselbank is een vast doel, net als de Hospices, Maaltijden voor Daklozen en Amnesty International.

Op 2 december collecteren we voor Solidaridad, Dit is een ontwikkelingshulporganisatie met als doel het bestrijden van de armoede in landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Men houdt zich bezig met het begeleiden van kleine boeren bij de productie op een milieuvriendelijke manier van bijvoorbeeld katoen, koffie, suikerriet.

Op 9 december is de collecte bestemd voor de Kerstpakkettenactie van de Raad van Kerken Renkum (zie verderop).

Op 16 december collecteren we voor Eigen hulpvragen die bij de Diaconale Commissie  binnenkomen.

Op 23 september gaat onze aandacht uit naar Kinderen van de Voedselbank. Deze organisatie is ontstaan uit compassie met kinderen in armoede. Kinderen die in armoede opgroeien krijgen nieuw kleren en speelgoed en een pakket om een verjaardagsfeestje te organiseren.

Op 25 december, (kerstmis) is de opbrengst van de collecte bestemd voor projecten van de Landelijke Remonstrantse Instelling Geloof en Samenleving.

Op 30 december tenslotte staat de Renkumse Hulpdienst voor Elkaar op de agenda, de dienst waar iedereen terecht kan voor hulp bij klussen, tuinonderhoud, boodschappen

Giften kunnen worden gestort op de bankrekening van de Diaconale Commissie vd Rem. Gem. Oosterbeek NL59 INGB0004 031830. Giften zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Behalve de giften aan deze goede doelen heeft de kerk samen met diaconieën van negen andere kerken een samenwerkingsverband gesloten, dat in geval van acute nood een bedrag kan schenken aan wie dat nodig heeft. Horsman: ‘Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die hun huis uit gezet dreigen te worden en niet meteen geholpen kunnen worden door een andere instantie’. Vaak is snel ingrijpen noodzakelijk, en dat kan de diaconie makkelijker dan de gemeente of een andere instantie.

Kerstpakkettenactie

Aan het einde van het jaar wordt in de Remonstrantse kerk traditiegetrouw de Kerstpakkettenactie gehouden. Mensen die het niet breed hebben krijgen via de Raad van Kerken Oosterbeek een pakket met bijzondere producten voor de decembermaand. In de kerk staat een doos voor het doneren van houdbare producten. Kerstpakketten of levensmiddelen kunt u inleveren in de hal van de kerken op zondag 9 of 16 december, of bij de Vredebergkerk in Oosterbeek op donderdag 20 december tussen 19.00 en 20.00 uur. Een donatie kan worden overgemaakt op het IBAN nummer van de Raad van Kerken Oosterbeek e.o.: NL34INGB 0005270000 ovv Kerstpakkettenactie 2018. U kunt ook (een deel van) uw eigen kerstpakket doneren.

Adressen van mensen die net op of onder het minimum leven worden strikt vertrouwelijk aangeleverd door Diaconie, Caritas, of lokale welzijnsorganisaties en hulpverleners. De groep die wordt verrast met een pakket groeit elk jaar. Er zijn dus elk jaar meer levensmiddelen en lekkernijen nodig. Dat zijn spullen die normaal niet op de wekelijkse boodschappenlijst staan, of via een voedselbank worden aangeleverd. Elk jaar ervaren de vrijwilligers hoe blij de mensen zijn dat er aan ze is gedacht.

Kerstpakketten of levensmiddelen kunt u inleveren in de hal van de kerken op zondag 9 of 16 december, of bij de Vredebergkerk in Oosterbeek op donderdag 20 december tussen 19.00 en 20.00 uur. Een donatie kan worden overgemaakt op het IBAN nummer van de Raad van Kerken Oosterbeek e.o.: NL34INGB 0005270000 onder vermelding van Kerstpakkettenactie 2018.

De doelstelling is dit jaar 125 pakketten, en dat is best ambitieus. Helpt u mee?

Meer informatie: Frans Kappen (kappen@hetnet.nl , 06-13260803) Raad van Kerken Oosterbeek-e.o.

Veel mensen zijn heel erg blij met de bijdrage die ze via de diaconie van u krijgen. Geef daarom gul, vooral in deze kerstmaand, waarin armoede en tegenslag nog meer schrijnt dan de rest van het jaar.

Plaats een reactie





Gerelateerd