1 september 2019

Zijn er nog vrome woorden? Vier het Feest van het Gesprek mee!

Geschreven door Raymond Pichon

‘De tijd van vrome woorden is voorbij. Wij gaan een tijd zonder enige religie tegemoet’. Geen verrassende uitspraak misschien, voor wie de kerken ziet leeglopen en cynisme ziet toenemen. Maar…. Deze uitspraak werd ruim 75 jaar geleden gedaan door de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Hij schreef de tekst toen hij in 1944 in Nazi-Duitsland in de gevangenis zat. Kort daarop werd hij terechtgesteld om zijn ideeën.

Er is nog steeds religie, op sommige plekken misschien wel meer dan ooit. Zo lang mensen behoefte hebben met hart en ziel te leven en wat ze ontdekken te delen, is er geloof. Dat samen geloven vieren we tijdens het Feest van het Gesprek, zondag 15 september in de Remonstrantse kerk Oosterbeek. Je kunt met mensen in gesprek over wat je bezighoudt en je kunt informatie vinden over de verschillende gesprekskringen en andere activiteiten van de Remonstranten, dit najaar. In de gesprekskringen delen mensen wat ze geloven, wat ze meemaken en hoe ze tegen het leven aankijken. Het aantal gesprekskringen blijft groeien: het zijn er inmiddels vijf, die allemaal aardig bemensd zijn.

Tenslotte kun je luisteren naar Betsy Nobel, de ambassadeur van de dorpskerkenbeweging. Zij vertelt hoe een kerk in een kleine gemeente contact kan leggen met haar buren. Zij slaagt daar zelf wonderwel in. Ze is tevens predikant voor de PKN in de dorpen Terwolde en De Vecht.

En Dietrich Bonhoeffer? Zijn inspirerende werk is dit jaar onderwerp van de Bijbelgesprekskring. Veel mensen komen via een gesprekskring in contact met de gemeente en soms zelfs met geloven. Voorouderen is er de 70+ gesprekskring. Zij bespreken meer persoonlijke thema’s. Deze kring komt bij elkaar in de Valkenburchtflat in Oosterbeek. Voor de eerstvolgende bijeenkomst is het thema: aan wie zou je een brief willen schrijven omdat hij of zij belangrijk voor je is geweest?

De kring Rond de Tafel bestaat min of meer toevallig alleen uit vrouwen van 50 jaar en ouder. Zij leest de vijf nieuwe artikelen van de Remonstranten en bespreekt de thema’s vanuit haar persoonlijk leven. De Liturgiekring bespreekt een meer eigentijdse manier van vieren in de kerk en de Duurzaamheidskring bekijkt hoe je duurzaamheid in je eigen leven kunt vormgeven.

Kom eens langs op het Feest van het Gesprek en kijk of gesprekskringen iets voor jou zijn. Op zondag 15 september van 14.30 tot 17 uur staan de deuren van de Remonstrantse kerk aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek wagenwijd open.

Meer informatie: Martine Hemstede, PR en Communicatie: 06-20959307 | martine@neusvoornieuws.nl

Plaats een reactie

Gerelateerd